Гърция може да избегне за неопределено време проблеми с доставките на

...
Гърция може да избегне за неопределено време проблеми с доставките на
Коментари Харесай

Дори и Путин да врътне кранчето, Гърция няма да остане без газ

Гърция може да избегне за несигурно време проблеми с доставките на газ, дори в случай че Русия спре доставките на горивото.

Това разкри пред телевизия " Скай " министърът на енергетиката Костас Скрекас. Той уточи, че идващото заплащане на страната му към съветския снабдител " Газпром " би трябвало да бъде осъществено през месец април.

Мерките ще обезпечат доставките без ограничаване във времето, в случай че на международния пазар има задоволително газ, съобщи Скрекас.

В четвъртък съветският президент Владимир Путин съобщи, че е подписал декрет, съгласно който от 1 април задграничните купувачи трябва да заплащат в рубли за съветския газ. Ако заплащанията не бъдат осъществени, договорите ще бъдат спрени.

Заповедта провокира угриженост за доставките на газ в Европа.

" Следващото заплащане е към 20 април, само че не можем да чакаме до тогава, с цел да забележим какво ще се случи ", сподели Скрекас.

Съгласно проекта си за деяние в изключителни обстановки Гърция, която употребява газ главно за произвеждане на електрическа енергия, ще получи спомагателни количества полутечен газ и ще превключи четири газови електроцентрали на дизелово гориво, сподели енергийният министър. Възможно е също по този начин да усили покупките на азерски газ.

Могат да бъдат задействани и аварийни мощности за произвеждане на електрическа енергия от въглища.

" С всичко това и в случай че има налични количества газ на международните пазари,... няма да има ограничаване във времето по повод на сигурността на доставките ", сподели Костас Скрекас.

Припомняме, че в края на месец март Путин инструктира  " Газпром ", Централната банка и държавното управление до 31 март да провеждат прехвърлянето на разплащанията в рубли за доставки на газ за вражески страни. Европейската комисия твърди, че тази процедура е неприемлива, а немският министър на стопанската система Роберт Хабек, че страните от Г-7 няма да се съгласят с това.

Освен това, съгласно представителя на Кремъл Дмитрий Песков, Русия няма да се занимава с щедрост: ако няма заплащане в рубли, тогава няма да има газ за Запада.

Припомняме, че по-рано в разговори със западни държавни ръководители Путин ги уверяваше, че заплащането с рубли няма да се изисква неотложно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР